tiistai 15. huhtikuuta 2014

Vaadi, mutta älä liikaa

Laiskuuden, motivaation puutteen ja ihan oikean väsymyksen (henkisen uupumuksen tai ihan oikean fyysisen väsymyksen) erottaminen toisistaan on monesti hyvin hienovaraista ja tarkkaa puuhaa. Se on kuitenkin hyvin tärkeää ja jopa olennaista, jos harrastat, syöt tai treenaat tavoitteellisesti.

Yksi personal trainer -koulutuksesta parhaiten mieleen jääneitä asioita oli kouluttajani lausahdus siitä, että kehitys tapahtuu epämukavuusalueella. Se oli hyvin herättävä hetki minulle, eikä ollut ikinä aiemmin edes putkahtanut mieleeni. Olin aina pyrkinyt pitämään asiat mukavina, enkä haastanut itseäni juurikaan koska en nähnyt sille tarvetta. En tehnyt juttuja, jotka olivat lievästi epämukavia, asiassa kuin asiassa. 

Tämä ei ole nyt sama asia kuin "no pain no gain", jota viljellään paljon kovaa treenatessa, en puhu nyt siitä, vaan siitä, miten pääkopan voisi ikäänkuin ohjelmoida uudelleen. Mikäli mielit kehittyä ja mennä eteenpäin, sinun täytyy tehdä jotakin toisin. Esimerkiksi, jos haaveenasi on pudottaa 10 kiloa elopainostasi, oletettavasti sinun täytyy tehdä elämässäsi jotain toisella tavalla, jotta pääset tavoitteeseesi. Sinun täytyy tehdä päätös ja vaatia itseltäsi muutoksia, (jollei painonnousu ole sairauden tai elimistön häiriötilan aiheuttamaa).

Kuva netistä

Tai jos tällä hetkellä et liiku, mutta tavoitteesi olisi joskus olla kuntoilija, sinun on itse raahattava se oma pebasi lenkkipolulle. Kukaan muu ei tee sitä puolestasi, jos palkkaat itsellesi personal trainerin, saat kyllä apua, tukea ja työkaluja, mutta jos sinä itse et ole valmis tekemään muutoksia ja näkemään vaivaa, et saa tuloksiakaan. Saat täsmälleen sen verran, kuin panostat. Tavoitteesi voi periaatteessa olla mikä vain, ihan vaikkapa pyrkimys muuttaa ruokailutottumuksia terveellisemmäksi tai lisätä venyttelyä kehonhuolloksi. Kaikki lähtee siitä ymmärryksestä, että mitään ei tapahdu itsekseen. 

Ole itsellesti lempeän johdonmukainen, laadi rajoja ja anna rakkautta. Älä salli tekosyitä, mutta opi tunnistamaan oikea väsymys. Ole tiukka mutta armollinen. Ota itse vastuu omasta elämästäsi. Ajattele positiivisesti ja anna itsellesi mahdollisuus onnistua muutoksessa. Negatiivisesti ajattelemalla epäonnistut, ennemmin tai myöhemmin hyvin todennäköisesti. Tarkoitus ei ole piiskata itseänsä äärirajoille, ei missään nimessä, vaan tehdä tietoisesti asioita, joita et ole ennen tehnyt, ja jotka ehkä hiukan hirvittävätkin. Mikäli kokemuksesi vaikkapa uimisesta on kouluajoilta, ja asenne sitä kohtaan hankala ja hiukan epämiellyttäväkin, mene aikuisille tarkoitettuun uima- tai tekniikkakouluun. Voita pelko suuria eläimiä kohtaan yksityistunnilla ratsastuskoulussa. Päätä, että sinusta on muuttamaan tapojasi, ja jätä maito- ja viljatuotteet ruokavaliostasi kokeillaksesi, auttaisiko se turvotukseen/iho-ongelmiin/painonpudotukseen tai muuten vain epämääräiseen huonoon oloon. Loppujen lopuksi, mitä hävittävää sinulla on? Voit aina palata takaisin entiseen, jos muutos ei ollut miellyttävä, et hyötynyt siitä mitään tai et koe oppineesi siitä mitään.

Kuva netistä

Useat näyttelijäthän kertovat jännittävänsä, jopa pelkäävänsä esiintymistä, ja silti he menevät lavalle. Minusta siinä on jotain hienoa, uskaltaa tehdä jotain, minkä kokee epämukavaksi. Olen itse sittemmin järjestelmällisesti pyrkinyt tekemään asioita, jotka eivät todellakaan kuulu mukavuusalueelleni, ja todennut, että se on varsin palkitsevaa. 

Sinäkin pystyt siihen, haasta itsesi!

Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti