perjantai 13. joulukuuta 2013

Pakuriglögi ja piparisuklaa

Etenkin näin jouluna koetellaan erityisen kovasti kaikkien ruokavaliostaan tarkkojen ihmisten itsekuria. Joulusuklaata, glögiä, ja kaiken maailman herkkuja tunkee joka tuutista, konvehdit tulivat myyntiin jo reippaasti lokakuun puolella! Henkilökohtaisesti tämä on kolmas jouluni ilman joulusuklaata, ja luojan kiitos niitä ei enää viime vuosina ole tullut joulupukiltakaan. 

Glögistä pidän, mutta koska olen pyrkinyt viime aikoina karsimaan perusteellisesti sokerin ruokavaliostani ja samoin keinotekoiset makeutusaineet, kokeilin tehdä glöginkorviketta pakuriteestä. Täytyy kyllä sanoa, että yllätyin lopputuloksesta itsekin, niin hyvää siitä tuli ensi kokeilulla. 

Glögi

1 litra pakuriteetä
2 rkl mustaherukoita
1 rkl puolukoita
3 kanelitankoa
0,5 tl jauhettua neilikkaa
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl pomeranssinkuorta
0,5 tl jauhettua inkivääriä
(TAI piparkakkumaustetta)
steviaa tai hunajaa makeutukseen



Keitä noin 20-30 minuuttia, lisää makeutus maistelun jälkeen tarpeen mukaan. Itse pidän tujusta glögistä, joten jos haluat vähän miedompaa, älä laita mausteita ihan puolta teelusikallista. Tähän voisin varmasti hyvin käyttää kokonaisiakin neilikoita, inkivääriä ja kardemumman siemeniä, mutta minulla oli vain jauhettuna, joten niillä mentiin. Kokonaiset olisivat helppo pyydystää valmiista glögistä pois, mutta tämän version siivilöin. 



Ei glögiä ilman suklaata :) Mies on useampaan kertaan pyytänyt tuomaan kaupasta Fazerin Piparkakkusuklaata, olen aina sopivasti unohtanut sen tai vedonnut johonkin muuhun tekosyyhyn. Olen jo pidempään salaa käännyttänyt häntä näihin omiin versioihini, ja kyllä tämä pikkuhiljaa alkaa tuottaa tulosta :D Tämä resepti on muunneltu CocoVin sivuilta löytyvästä Piparimurusuklaasta. 



Piparin makuinen raakasuklaa (n. 15 jääpalakonvehtia)

1 dl manteleita
1 dl rusinoita (luomu)
0,5 dl mulpereita
1 tl kanelia (ceylon)
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl pomeranssin kuorta 
(TAI piparkakkumaustetta)
ripaus hyvälaatuista suolaa

Hienonna kaikki yllä olevat hienoksi joko tehosekoittimessa tai veitsellä. Sulata rasvat vesihauteessa ja lisää perään kuivat aineet.

1½ dl kaakaovoita rouhittuna
2 rkl kookosöljyä
3 rkl kookospalmusokeria
ripaus hyvälaatuista suolaa
1 tl vaniljajauhetta
1 dl raakakaakaojauhetta
1 tl soijalesitiiniä

Sekoita rasvojen sulattelun jälkeen kaikki ainekset sekaisin huolellisesti, maista tässä vaiheessa. Hilkulla oli, etten innostunut syömään tätä ihan tällaisenaan! Suklaa muotteihin ja pakasteeseen jähmettymään 20-30 minuuttia, jos maltat niin kauan odottaa :)



Vaikka olen tarkka, mitä syön, en silti ole kohtuuttoman nipo. Olen antanut itselleni luvan herkutella jouluna itse tehdyillä tortuilla ja pipareilla, mutta mikäli aloittaisin tämän herkuttelun jo hyvissä ajoin lokakuun puolella (kuten markkinavoimat antavat ymmärtää, että olisi suotavaa), en ensinnäkään mahtuisi kohta kulkemaan normaalilevyisistä oviaukoista, saati pääsisi sängynpohjalta vessaa pidemmälle vatsavaivoineni. Eli parempi näin. 

Herkutella voi, mutta terveellistä, itselle sopivaa ruokavaliota tulisi noudattaa kuitenkin lähes 90% ajasta, joten ihan koko joulukuuta ei voi lipsua ja torttuja syödä, mikäli aikoo pysyä kuosissa :)

Nyt luomukinkun metsästykseen! 


Bookmark and Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti